Knee Rehabilitation On Skates

Voorste kruisbandblessures komen vaak voor in team- en contactsporten, maar gemiddeld keert maar 55 % weer terug op zijn eigen niveau in zijn oude sport. Dit kan komen omdat ze bang zijn eenzelfde blessure op te lopen of te lang uit de sport zijn. Middels het KROS-project (Knee Rehabilitation On Skates) willen we de deelnemers kennis laten maken met de schaats- en skeelersport tijdens de revalidatie na een voorste kruisbandreconstructie. Zowel schaatsen als skeeleren worden niet geassocieerd met een voorste kruisband blessure en zijn tevens een goede training voor de balans en krachtontwikkeling rondom de knie.

Het algemene doel van de revalidatie na een voorste kruisband operatie is het versterken van spierkracht en balans rondom het kniegewricht en daarmee terugkeer naar sport mogelijk te maken. Dit gebeurt meestal in een klinische omgeving en is zeer gericht op de uitvoering van de beweging. De langdurige revalidatie (9-12 maanden) kan daardoor als saai worden ervaren. Om een extra dimensie te geven aan de revalidatie willen we de focus op de uitkomst van de beweging leggen in plaats van de beweging zelf. Dit zou mogelijk kunnen met het beoefenen van de schaats- of skeelersport.

De verwachting is dat de deelnemers hogere intrinsieke motivatie hebben voor de langdurige revalidatie periode en hierdoor meer vooruit gaan. Ze kunnen hierdoor mogelijk eerder terugkeren in hun eigen sport of wanneer ze het skate-virus te pakken hebben overstappen naar de schaats- en skeelersport.

Naast Orthoradius participeren UMCG, Tigra, Thialf, Sportstad Heerenveen en het Innovatielab Thialf in dit onderzoek.

“Ik kreeg antwoord op al mijn vragen en vanaf het eerste moment heeft Orthoradius een spoedig herstel aangemoedigd.”

Mart de Jong

Lees het verhaal van Mart de Jong