Artrose knie

icoon bot 13

Bij artrose in de knie is het hele kniegewricht aangedaan. De uiteinden van botten in het kniegewricht zijn bekleed met kraakbeen. Door dit kraakbeen wordt de knie beschermd en kan zo soepel bewegen. Wanneer u last heeft van artrose neemt de hoeveelheid van dit kraakbeen af en wordt dit zachter. Door deze kraakbeenslijtage wordt het bot harder en vormen er botuitgroeisels rond het beschadigde kraakbeen. Hierdoor wordt het kniegewricht stijver en pijnlijk. 

Artrose is meestal een natuurlijk gevolg van het ouder worden. Daarnaast kan artrose in de knie ontstaan als gevolg van beschadiging van de knie, bijvoorbeeld door een botbreuk, een ontsteking of een infectie in het gewricht. Verder zijn er een aantal factoren die het risico op artrose verder kunnen vergroten, zoals overgewicht, de stand van de benen, het uitoefenen van een lichamelijk zwaar beroep of erfelijkheid.

Beginnende artrose geeft vaak milde klachten; pas naarmate de artrose toeneemt, verergeren de klachten. In het begin ervaart u meestal startpijn en/of startstijfheid in de eerste minuten na het opstaan. Later kan deze pijn en/of stijfheid ook aan einde van de dag of bij gewone belasting opsteken. Artrose in de knie kan behalve stijfheid en pijn ook een schurend en knarsend geluid, zwelling of instabiliteit veroorzaken.

Artrose knie behandelingen

  • Aangepaste leefregels
  • Injectie
  • Een (totale of gedeeltelijke) nieuwe knie
  • Fysiotherapie

"Uw mobiliteit is onze zorg"

Joris Mellema

Ontmoet ons team van experts
icoon bot 13